Views Navigation

Event weergaves navigatie

Vandaag

Openmonumentendag 2021

Op 12 September 2021 doen wij weer mee met OpenMonumentenDag.
Die dag voorzien wij een wandeltocht en een fietstocht tussen Sint-Martens-Bodegem en onze tramsite.
Ter plaatse kan er een snack of een ijsje gegeten worden, een drankje genuttigd en uiteraard een bezoekje gebracht worden aan onze historische gebouwen én tramtoestellen.
Je dient te reserveren via deze link; het heeft dus geen zin hiervoor te mailen of te bellen.

Free

Erfgoeddag 2022: “Erfgoeddag maakt school!”

Tramsite Schepdaal Ninoofsesteenweg 955, Dilbeek, Belgium

Ontdek tijdens Erfgoeddag welke geheimen we uit de doeken doen tijdens de vele klasbezoeken die we jaarlijks verzorgen. Een fototentoonstelling voert je langs de 60-jarige geschiedenis van het museum en het openbaar vervoer in het Pajottenland. Bovendien loopt er tot 11 september een overzichtstentoonstelling over het beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen. Er valt heel wat bij te leren!

Free

Viering 60 jaar buurtspoorwegmuseum te Schepdaal

Tramsite Schepdaal Ninoofsesteenweg 955, Dilbeek, Belgium

In 2022 is het precies zestig jaar geleden dat het Buurtspoorwegmuseum zijn deuren opende in de afgedankte stelplaats van Schepdaal. Sinds 1962 heeft het museum zelf een boeiend parcours afgelegd, met verschillende beheerders, veranderende collectiestukken, makkelijke en moeilijkere jaren. Aan de hand van een kleine tentoonstelling vertellen de vrijwilligers van vzw Buurtspoorwegmuseum nu zelf het verhaal van hun geliefde museum en het openbaar vervoer in het Pajottenland. De expo vol intrigerende foto's, historische krantenknipsels, authentieke affiches en andere erfgoedobjecten, loopt nog tot 11 september.
Parallel aan de tentoonstelling over 60 jaar Buurtspoorwegmuseum, presenteert de tramsite van Schepdaal ook de reizende expo 'Beschermd Industrieel Erfgoed in Vlaanderen', samengesteld door de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA).
Het Buurtspoorwegmuseum is geopend op woensdag van 14u tot 18u en op zondag van 10u tot 18u.

Beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen

Tramsite Schepdaal Ninoofsesteenweg 955, Dilbeek, Belgium

We schetsen een beeld van 47 jaar bescherming van industrieel erfgoed in Vlaanderen.
De organisatie van deze tentoonstelling geschiedt ism het VVIA : de Vlaamse Vereniging voor Industrieel Erfgoed.
40 waardevolle en beschermde industriële erfgoedsites worden er aan de hand van fotomateriaal en voorzien van commentaar samengebracht en vormen de getuigenis van het rijke industriële verleden van Vlaanderen als belangrijk onderdeel van de toenmalige sterk geïndustrialiseerde en machtige Belgische natie. De Tramsite van Schepdaal maakt hier een zeer belangrijk onderdeel van uit als getuige van onze rijke tramindustrie.

Herdenking 50 Jaar stopzetting van de lijn Brussel-Leerbeek + inhuldiging van de SE 9983

Tramsite Schepdaal Ninoofsesteenweg 955, Dilbeek, Belgium

De SE 9983 is een tramrijtuig dat in Schepdaal door het eigen klusteam van BSM werd gerestaureerd. We zullen een speciaal doopmoment organiseren in aanwezigheid van verscheidene zuster tram-en buserfgoed verenigingen en ook een aantal modelspoorclubs zullen worden uitgenodigd om er eigen stands op te zetten. Randanimatie en catering worden voorzien.

Open Monumentendag 2022

Tramsite Schepdaal Ninoofsesteenweg 955, Dilbeek, Belgium

Thema in 2022 is “Duurzaamheid”.
Uiteraard : wat is er duurzamer vervoer dan een tram ?
Randanimatie en catering worden voorzien.

Free

Erfgoeddag: Help! Er zit een paard op mijn tram!

Tramsite Schepdaal Ninoofsesteenweg 955, Dilbeek, Belgium

De Tramsite te Schepdaal is een uitzonderlijk goed bewaard en beschermd historisch depot van de Buurspoorwegen. Op deze site, daterend uit de 19de eeuw, staan vandaag tal van oude trams opgesteld. Wat velen onder ons te weinig weten is dat niet enkel personen maar ook goederen en ja zelfs dieren werden vervoerd met deze trams. Vanuit het Pajotse platteland werden zo onder andere paarden richting Brussel vervoerd. Op Erfgoeddag zetten wij het dierenvervoer in de kijker en kan je uitzonderlijk enkele wagons die hiertoe hebben gediend bewonderen.

Free