Bezig met het laden van Events

Herita organiseert op zondag 10 September de Open Monumentendag. Meer informatie over alle activiteiten over heel Vlaanderen vind je op de website van de Open Monumentendag.

Tramsite Schepdaal werkt hieraan mee, en stelt de site gratis open van 10 uur ’s morgens tot 6 uur ’s anvonds. Het programma voor de dag vind je hieronder.

In amper 30 jaar werden in de Belle Epoque-periode (1880 -1914) meer dan 4000 km tramsporen aangelegd in België: een huzarenstuk. Hiermee stond België aan de wereldtop. De Tramsite van Schepdaal is daar een unieke getuige van en kreeg in 2021 zelfs het Europese Industriana label toegewezen.

Over de geschiedenis van de buurtspoorwegen, vooral over de eerste dagen en het belang van de buurtspoorwegen voor de onwikkeling van het platteland kom je heel wat te weten tijdens de voordracht die tijdens de Open Monumentendag zal gegeven worden. De lezing zal verschillende keren herhaald worden, dus voor iedereen zal er wel een tijd zijn die in het programma past!

Je kan ook een rondleiding meevolgen, om meer informatie te krijgen over te voertuigen in onze collectie. Ook die rondleiding wordt verschillende keren georganiseer; scroll naar het programma hieronder voor de uren.

Programma

De activiteiten worden doorlopend georganiseerd tussen 10 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds. Toegang en deelnemen aan de activiteiten is gratis.

  • de voorzitter van de raad van Bestuur van de Tramsite, Herman De Laet, belicht in zijn gratis lezing: ‘The tramway, een uitvinding van de Belle Epoque’ deze specifieke achtergrond van het openbaar vervoer. Start in het zandmagazijn om
    11:30, 14:30 en 16:30u.
  • Speciaal voor het thema van open monumentendag: ‘met hart en ziel’ ontwikkelde onze gids Louis een anekdotische rondleiding: ‘Mijn Tramsite’. In het kader hiervan wordt er enkele gratis rondleidingen gegeven. Start in het zandmagazijn om 10:30, 13:30 en 15:30u. duur 45’.
  • Tramritten met een old-timer tramvoertuig op de site
  • Cafetaria met streekbieren en frisdranken uit het Pajottenland