Rijtuigen

Op de site staan zowat 20 rijtuigen tentoongesteld. Allemaal komen ze van De Lijn en haar voorgangers. Allemaal zijn ze functioneel geweest – helaas zijn de meesten dat nu niet meer, maar het blijft de moeite waard om ze te komen bekijken.

Op deze pagina’s geven we een overzicht van alle rijtuigen die we tentoonstellen.  Behalve technische informatie, maken we ook foto’s beschikbaar – foto’s niet alleen van de ‘buitenkant’, die je als museumbezoeker kan bewonderen, maar ook details en technische elementen.

De informatie op deze pagina’s is vaak overgenomen uit boek van Stefaan Justens, ‘Erfgoedcatalogus tram. De Buurtspoorwegen (NMVB)’ (uitgegeven met de steun van MobiliteitsErfgoed Tram en Autobus, META). Een andere heel belangrijke bron was de website Inventaris Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Indien je materiaal (informatie, foto’s, filmpjes…) hebt dat een leuke aanvulling zou zijn op het huidige aanbod, aarzel dan niet ons te contacteren via email op webmaster@tramsite-schepdaal.be. Alle bijdragen zijn welkom, en zullen, indien gewenst, ook verwijzen naar de persoon of organisatie die het materiaal ter beschikking stelt.

Hieronder een overzicht van de verschillende types van rijtuigen, met links naar aparte inhoudstafel per type rijtuig.

Tentoongestelde rijtuigen:

  • Stoomlocomotieven: drie van de vijf bewaarde stoomlocomotieven van de Buurtspoorwegen staan in onze loodsen
  • Motorwagens: veelal electrisch aangedreven en recenter dan de stoomlocs
  • Bijwagens: zowel oud als nieuw, deze wagens werden ingezet op de drukste lijnen
  • Goederenwagens: de Buurtspoorwegen verzorgden niet enkel vervoer van passagiers, ook van goederen
  • Overige: voor elke taak een ander rijtuig! Van deze types wagens wordt telkens maar een exemplaar tentoongesteld