Vrijwilliger Edith

Onverwacht iets vroeger dan voorzien begon ik aan mijn pensioen. Ik dacht echt dat ik teveel tijd zou hebben en me zou gaan vervelen. Daarom ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Het trammuseum was niet mijn eerste keuze. Dat was de BIB in St. Pieters Leeuw en het Kasteel van Gaasbeek omdat deze zo dicht bij mij in de buurt waren.

Het is uiteindelijk het Trammuseum van Schepdaal geworden waar ze mij in april 2021 met open armen ontvingen. Ik had in eerste instantie gedacht aan een postje als onthaalvrijwilliger, je vindt me dan ook geregeld achter de kassa op woensdag en/of zondag.

Men stelde me toen ook de vraag of ik wou archiveren. Daar heb ik volmondig ‘ja’ op gezegd en de mede-vrijwilligers sprongen een gat in de lucht. Nooit dacht ik dat archivering zo veel kon omvatten! Gelukkig kwam Siegrid 14 dagen later en stapte zij mee in dit project dat wekelijks op dinsdagnamiddag doorgaat. In de Belgische tramwereld bestond er nog geen standaard procedure voor het inventariseren van het erfgoed van de Buurtspoorwegen en daarom hebben we ons ingezet om zelf van start te gaan i.s.m. Zender vzw en de ErfgoedPlus databank.

Ik voel me niet echt verbonden met de trams of de tramwereld; Bellingen had een treinstation. Ik heb het meer voor de 19de eeuwse gebouwen en hun geschiedenis. En zeker ook voor de gezellige sfeer, de leuke collega’s en het klein bloementuintje. Heb je ook zin om hiervan eens te proeven? Kom dan gerust eens langs!