Vrijwilliger Herman

Tijdens mijn eerste bezoek aan het trammuseum op Open Monumenten Dag, zeven jaar geleden, geraakte ik aan de babbel met Pierre De Dobbeleer. Een weekje later, na een sollicatiegesprek met een verantwoordelijke van Herita vzw, kon ik hier direct al aan de slag en dit zelfs drie jaar vóór mijn pensioen. De laatste vier jaar werkte ik in ons ‘klusteam’ aan de restauratie van de SE (Standaard Expo) 9102 in loods 3.

Dinsdag is onze vaste klusdag! Dan komen we samen voor het onderhoud van de gebouwen, de trams en van de tramsporen. Er wordt gevloerd, geschilderd en plannen gemaakt.

Op zondag kan je me terugvinden in het stationsgebouw en in de loodsen waar ik, zoals André, toezicht hou. Maandelijks stuur ik onze onthaalvrijwilligers een Doodle en puzzel ik de uurrooster voor de kassa en toezicht met zweet en tranen in elkaar.

De autorail AR193 vind ik de interessantste tram omdat ik deze als kind vaak nam samen met mijn grootmoeder om naar de markt in Ninove te gaan. Deze tram reed ook door onze straat, de Bosstraat in Leerbeek, op de lijn Leerbeek-Ninove.

Tijdens evenementen zoals Erfgoeddag in april en Open Monumenten Dag in september rijd ik korte ritten in onze tramstelplaats met deze spoorauto uit de jaren ‘30. Ik start dan de tram met drie sleutels: éne voor de verlichting, éne voor de claxon en éne voor de motor.

Willen jullie mij met de tram in actie zien, kom dan tijdens één van onze evenementen langs!