Vrijwilliger Robert

Ergens in 2015 onderweg naar huis liet mijn elektrische fiets me in de steek aan het frietkot De Gendarm. Ik wandelde voorbij het Trammuseum en deed er een babbeltje met vrijwilliger Pierre die me uit de nood hielp.

Na 45 jaar dienst, vooral in de automobielsector, kwam mijn technische ervaring van pas op deze oude stelplaats voor trams. In het begin deed ik allerhande werkjes: de hagen scheren tot drie containers vol, het onderhoud van de plantsoenen, van de gebouwen en uiteindelijk van de trams zelf. Was er een klink van een tram los of een verlichtingspaal te demonteren dan was ik de man voor de job.

Het werd nog interessanter wanneer we het koetswerk van onze SE 9102 begonnen op te kalefateren. Deze tram was één van de laatste Pajotse trams die op de lijn Brussel-Leerbeek reed tot 1972. Met onze chef Pierre werkten we van 2017 tot 2022 aan deze expotram die tijdens het weekend van Open Monumentendag 2022 werd ingehuldigd. Ik ben geen tramfanaat, maar met mijn hobby fotografie heb ik me al enorm kunnen uitleven op, onder en tussen de vele tramrijtuigen die zich hier bevinden.

Een nieuw restauratie project waar ik naar uitkijk is de sneeuwruimer 51532. Deze sneeuwruimer zonder motor werd in de jaren 50 gebouwd door NMVB-Cureghem. Hij staat momenteel in loods 3 dat gesloten is voor het publiek, maar zal in de toekomst in vol ornaat tentoongesteld kunnen worden in onze vaste collectie.