Vrijwilliger André

Je kan me meestal terugvinden in het oude stationsgebouw en in één van de loodsen van onze tramstelplaats Schepdaal.

Daar doe ik het onthaal:

de poorten van de tramsite openen, kijken of alles in de gebouwen in orde is, de computer aanzetten, de kassa nakijken en de bezoekers ontvangen. Ik geef graag wat uitleg over de tramsite: wat er allemaal te zien is, welk parcours je kan volgen, hoe de audiogids werkt en af en toe houd ik toezicht. Op het einde van mijn shift tel ik de kassa na en sluit ik de gebouwen.

Als nieuw gepensioneerde zocht ik na mijn pensioen een activiteit om het sociaal contact te behouden. In het trammuseum zie je vele, nieuwe gezichten: vrijwilligers en bezoekers, jong en minder jong.

Sinds 2019 ben ik hier bijna elke woensdagnamiddag actief.

Mijn grootvader heeft altijd bij de Buurtspoorwegen gewerkt als kasseilegger en lasser.

Ik woonde nabij de tramstatie van Sint-Martens-Lennik waar ik altijd goederenwagons zag staan, vooral gevuld met steenkool en zand.

Als kind speelde ik in die zandhopen dikwijls de Ronde van Frankrijk na met knikkers.

Een van mijn favoriete trams op onze tramstelplaats is de HL 979, gebouwd in de fabrieken van R & W Hawthorn, Leslie & Co van Newcastle-on-Tyne in 1917. Tijdens WO I werd deze stoomlocomotief naar België gebracht om aan het front te dienen. Wil je meer te weten komen over deze tram? Spreek me dan gerust aan tijdens een bezoek aan ons trammuseum!